Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Pomodoro tehnika učenja

Šta paradajz ima zajedničko sa učenjem? Jedna od efektnih i delotvornih metoda za učenje jeste pomodoro tehnika.

Riječ je o jednostavnom sistemu za upravljanje vremenom koji je 1980. godine osmislio Italijan Frančesko Ćirilo. Tehnika se bazira na korištenju tajmera pomoću kojeg se učenje razbija na intervale od 25 minuta, nakon kojih slijedi kraća pauza.

Ovi intervali zovu se pomodori od italijanske riječi za paradajz i nazvani su tako po tajmeru u obliku paradajza koji je Frančesko koristio kao student.

ZBOG ČEGA POMODORO TEHNIKA ZAISTA FUNKCIONIŠE?
Strogo gledano, pomodoro nije tehnika učenja, već tehnika upravljanja vremenom. Međutim, kvalitetno upravljanje vremenom ključno je za dobro učenje. Većina učenika koji imaju problem sa učenjem, zapravo imaju problem sa organizacijom vremena koje treba da posvete tom procesu. Sa društvenim mrežama i pametnim telefonima učenicima je danas zaista teško da se koncentrišu i kvalitetno posvete procesu učenja. Pomodoro tehnika rešava taj problem. Tokom intervala od 25 minuta nije dozvoljeno prekidanje učenja, gledanje u telefon ili surfovanje internetom. Tek prilikom petominutne pauze učenik može da odluči kako će provesti vrijeme.

Još jedan od razloga uspješnosti ove tehnike jeste što se oslanja na rutinu, odnosno na ponavljanje određene radnje koja s vremenom prerasta u dobru naviku. A za navike važi da ne moramo da se teramo da ih radimo, one postaju dio nas. Na taj se način izbjegava prokrastinacija i proces učenja postaje izuzetno efikasan.

KAKO KORISTITI POMODORO TEHNIKU UČENJA ZA DECU?

Sjetite se samo koliko ste puta kao mali plakali zbog toga što su vas roditelji primoravali da radite domaći, a vi ste željeli samo da se igrate. Danas se, kada ste i sami roditelji, nalazite sa druge strane: morate da motivišete svoje dijete da radi domaći kada bi ono najradije da se zabavlja. Međutim, ovaj proces može da protekne bezbolno i za vas i za dijete.

Jednostavno: upotrijebite pomodoro tehniku.

Ovu tehniku ne morate koristiti samo za učenje. Možete je primijeniti i na to da dijete kvalitetnije provede vrijeme nakon časova.

Prije svega organizujte vremenske odjeljke (intervale) za svoje dijete po povratku iz škole. Odredite koliko vremena ima za odmor, koliko za domaći, koliko za druge aktivnosti. Da bi se dijete pridržavalo ovih odjeljaka, ustanovite pravila, nagrade i posljedice za njihovo (ne)poštovanje. Odštampajte ovaj raspored i zalijepite ga iznad djetetovog radnog stola. Dobar način da motivišete svog mališana jeste pravljenje grafikona nagrada. Dijete može sakupljati zvjezdice za svaki ispoštovan vremenski odjeljak, a jednom kada ih sakupi dovoljno, nagradite ga dodatnim satom odmora, zabave ili nečim po vašem i njegovom izboru.

KAKO POMODORO MOŽE POMOĆI VAŠEM DJETETU PRILIKOM RJEŠAVANJA DOMAĆIH ZADATAKA?

Pomodoro je izuzetno efikasna tehnika pri izradi domaćih zadataka. Poštujući nekoliko jednostavnih koraka, uspostaviti ćete čvrstu strukturu koja će omogućiti vašem mališanu da svoje obaveze završava na vrijeme:

1. Plan: Procijenite koliko je vremena potrebno za domaći. Napravite plan rada i prioritete. Zapišite ih u neku svesku atraktivnog dizajna koju će dijete voleti da koristi.

2. Podesite tajmer: Nađite neki zabavan tajmer ili jednostavno koristite svoj mobilni telefon i podesite na njemu interval od 25 minuta.

3. Fokus: Dijete će najbolje rezultate postići ukoliko pomodoro organizujete kao igru. Recite mu da 25 minuta mora da ima apsolutni fokus na zadatke i da nije dozvoljena nikakva distrakcija. Nakon što sat zapišti, prvi interval je gotov i dijete ima pravo na pauzu.

4. Pauza: Slijedi pauza od 5 minuta, tokom koje treba dozvoliti dijetetu da se protegne, izađe iz sobe ili radi šta god želi.

5. Ponovite još 2 intervala: Nakon toga ponovite ovakve intervale još dva puta. Stariji osnovci možda ne uspijju da završe cjelokupan domaći za tri intervala, pa nakon trećeg treba napraviti 20-minutnu pauzu, nakon koje treba nastaviti sa intervalima.

Ovo je važno da znate:

  • Djecu do petog razreda treba nadgledati prilikom izrade domaćih zadataka pomoću pomodoro tehnike. Ne morate sjediti sve vreme pored njih, ali je dobro da ste negdje u blizini kako biste bili sigurni da djeca poštuju predviđeno vrijeme.

PREDNOSTI POMODORO TEHNIKE

  • Bolje upravljanje vremenom
  • Jačanje volje i razvijanje discipline
  • Usvajanje dobrih navika
  • Osnaživanje motivacije i fokusa
  • Sprječavanje umora od učenja
  • Smanjenje stresa
  • Osnaživanje dobrih navika za učenje: lakše praćenje izrade domaćih zadataka, razbijanje krupnijih problema na sitnije
  • Veoma efikasna za hiperaktivnu i nemirnu djecu
  • Lako se prenosi u druge sfere života; možete koristiti pomodoro tehniku za skupljanje igračaka, namještanje sobe, održavanje higijene.

Izvor: Tehnike ucenja koje daju najbolje rezultate | Savremena osnovna skola (savremena-osnovna.edu.rs)

Je li ovaj članak bio od pomoći?

0
0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *