Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Novosti

ČESTITKE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

SIGURNOST DJECE U SAOBRAĆAJU, POKAŽI SVOJU KREATIVNOST

Tema konkursa: “Sigurnost djece u saobraćaju, pokaži svoju kreativnost.”

Konkurs se sastoji iz dva dijela:
1. Likovnog (za vrtičance i učenike osnovnih škola)
2. Foto & Video (za učenike osnovnih škola od 5-9 razreda)

USLOVI KONKURSA:

1. LIKOVNI KONKURS

Pravo učešća imaju: učenici osnovnih škola u BiH i vrtičanci

Kategorije takmičara:
1. kategorija: Vrtičanci
2. kategorija: Učenici osnovnih škola od 1-4 razreda
3. kategorija: Učenici osnovnih škola od 5-9 razreda

Tehnika izrade: likovni rad može biti rađen raznim likovnim tehnikama, važna je poruka i kreativnost koju će autor prenijeti na zadanu temu
Sadržaj rada: bilo koja situacija sigurnosti na putu na kojem je učesnik jedno ili više djece
Broj radova: pojedinac može konkurisati najviše sa jednim likovnim radom
Originalnost rada: Prijavljeni rad  mora biti originalan i djelo učenika koji predlaže rad
Inspiracija: Učesnici mogu potražiti inspiraciju za svoje radove kao i naučiti više o sigurnosti u saobraćaju na našoj facebook stranici facebook.com/saobracajnaedukacija

Odabir najboljih radova:
– Stručni žiri će odabrati najbolje radove po kategorijama
– Najbolji radovi po pojedinim kategorijama biće nagrađeni

Zadatak konkursa:
1. Nacrati likovni rad na navedenu temu
2. Likovni rad uslikati
3. Likovni rad poslati putem linka: https://konkurs.saobracajnaedukacija.ba/prijava-likovna
4. Likovni rad OBAVEZNO podijeliti na facebooku sa tagom @saobracajnaedukacija (postaviti na javno dijeljenje kako bi se rad mogao pregledati javno)


2. FOTO & VIDEO KONKURS

Pravo učešća imaju: Učenici osnovnih škola od 5-9 razreda
Tehnika izrade:
– Video: izgovorena poruka, pjesma, ples, skeč, itd. (ne duže od 30 sekundi.)
– Fotografija: Snimljena telefonom ili digitalnom kamerom.

VAŽNO: Sadržaj rada, broj radova, originalnost rada, inspiracija i odabir kao u likovnom dijelu konkursa.

Zadatak Foto & Video konkursa:
1. Snimiti/uslikati sadržaj na temu konkursa
2. Rad poslati putem linka: https://konkurs.saobracajnaedukacija.ba/prijava-foto-video
3. Rad OBAVEZNO podijeliti na facebooku sa tagom @saobracajnaedukacija
(postaviti na javno dijeljenje kako bi se rad mogao pregledati javno)

OBAVEZNO (za Video i Foto):
Fizička sigurnost prilikom snimanja videa ili fotografije je obavezna.
Sadržaj se ne smije snimati dok se upravlja vozilom (biciklom, skuterom itd.) ili u bilo kojoj drugoj opasnoj situaciji. Organizator ne snosi odgovornost u slučaju ponašanja suprotno navedenim instrukcijama.
Video ili fotografije ne smiju sadržavati materijal zaštićen autorskim pravima (kao što je muzika zaštićena autorskim pravima, video klipovi, slike, logotipi ili brendovi).

Prava i obaveze:
Učešćem u nagradnom takmičenju učesnici prihvataju navedena pravila. Organizator ne preuzima odgovornost za kasne, nepotpune, netačne ili pogrešne prijave. Prijavom na takmičenje svi učesnici pristaju da organizator ima pravo bez finansijske naknade javno predstaviti, kopirati ili na drugi način koristiti prijavljene radove u skladu sa potrebama takmičenja te su saglasni da se ime, starost i ostali dostavljeni podaci učesnika objavljuje zajedno sa radom.

Konkurs traje do: 15.10.2023. godine

Rezultati konkursa će biti objavljeni na
http://saobracajnaedukacija.ba
https://www.facebook.com/saobracajnaedukacija

Izvor: SAOBRAĆAJNA EDUKACIJA (saobracajnaedukacija.ba)

Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iskreno od srca, želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Izvor: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine | Historija.ba

Učestvuj u istraživanju

Istraživački tim sa Pedagoškog fakulteta u Somboru i Johannes Kepler Univerziteta u Lincu trenutno provodi istraživanje na temu “Učestalost integracije tehnologije u aktivnosti nastave i učenja”.

Mogućnost da učestvuju u istraživanju imaju učitelji i nastavnici

Molimo vas da ispunite anketu koja je na linku:

Анкета о учесталости интеграције технологије у настави (google.com)

Anketa je anonimna, svi podaci dobiveni anketom će biti korišteni za naučne svrhe i sa ciljem kreiranja validnog instrumenta provjere integracije tehnologije u nastavu i učenje i unapređenja nastavne prakse. Ukoliko ste zainteresovani za dalje informacije o istraživanju, imajte slobodu da nas kontaktirate. Istraživački tim Vam stoji na raspolaganju.

Kontakt: dr Mirjana Maričić – mirjanas214@gmail.com

Unapred se zahvaljujemo na saradnji,

prof. dr Stanko Cvjetićanin, dr Mirjana Marićić, prof. dr Zsolt Lavicza, prof. dr Filiz Mumcu i dr Branko Anđić

13. Regionalna konferencija Zajednice inovativnih nastavnika/ca pod nazivom “Budućnost nastavničke profesije – nastavnici kao ključni faktor kvalitetnog obrazovanja”

Projekat EU – Obrazovanje za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini i Centar za obrazovne inicijative Step by Step organizuju 13. Regionalnu konferencija Zajednice inovativnih nastavnika/ca pod nazivom “Budućnost nastavničke profesije – nastavnici kao ključni faktor kvalitetnog obrazovanja”.

Konferencija ima ograničen broj mjesta i zahvaljujući Projektu EU-a, “Obrazovanje za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, omogućit ćemo desetinama nastavnika/ca stipendije za smještaj i obroke, dok će nam vaše kotizacije pomoći da ova konferencija bude nezaboravan događaj.

Kako apliciram za učešće?

Jednostavno. Prijave su otvorene na ovom LINKU. Ovoj konferenciji pristupa se na dva načina i to:

• Direktnim pozivom od strane COI Step by Step-a. U tom slučaju Centar preuzima troškove vašeg boravka, dok troškove kotizacije i prevoza snosite sami.
• Samostalnom prijavom, gdje će vam biti ponuđene opcije za smještaj. Centar se potrudio da troškovi budu što manji, a prijave smještaja vrše se preko samog Centra. Ovi učesnici/e također snose troškove kotizacije.

Zbog velikog interesovanja za našu i vašu konferenciju, vjerovatno nećemo imati priliku primiti sve zainteresirane, ali budite uvjereni da ćemo se boriti za svako mjesto na konferenciji.

Svi učesnici biće obavješteni o statusu svoje prijave. Nakon što se prijavite, ubrzo će vam se javiti kolegica Adna Sokolović sa detaljima vaše prijave i načinima plaćanja kotizacije. Adna će vas također provesti kroz taj proces i dati vremenski okvir za uplatu kotizacije i ostalih troškova ukoliko postoje. Vrlo nam je važno da svi pratimo uputstva i na vrijeme izvršimo svoje obaveze.

Smještajne jedinice nalaze se širom grada Konjica, a centralno mjesto susreta je Hotel Garden City.

 

Poziv za predavače i voditelje sesija?

Prijave su otvorene na OVOM LINKU i od srca se radujemo što sa nama dijelite svoju magiju i čaroliju.

Svi koji prijave prezentaciju, ujedno su dužni prijaviti i učešće na konferenciji. Odabrani prezentatori bit će obaviješteni blagovremeno.

Ponuđeno je više vremenskih okvira i tipova sesija; posebno smo zainteresovani za nastavničke prakse koje dokazuju neke od standarda nastavničke profesije (planiranje i programiranje, učenje i poučavanje, praćenje i vrednovanje, kreiranje okruženja za učenje, saradnja s porodicom i zajednicom, profesionalni razvoj, učešće u radu i razvoju škole i obrazovnog sistema).

Dobrodošli na mjesto gdje se spajaju ljudi, rađaju ideje, kako bismo stvarali dobro obrazovanje i čuvali radost djetinjstva za svako dijete!

Informacija za učesnike/ce koji sami snose troškove smještaja:

Cijena soba sa punim pansionom (ukupna cijena smještaja po osobi za cijelu konferenciju):

• Jednokrevetna soba (280,00 KM) – Ograničen broj
• Dvokrevetna soba (220,00 KM)
• Trokrevetna soba (190,00 KM)
• Smještaj u apartmanskom naselju (180,00 KM)

Informacija za učesnike/ce kojima troškove snosi COI Step by Step:

Za učesnike i učesnice kojima Centar stipendira smještaj, molimo vas da pažljivo pročitate nastavak teksta. Centar omogućava smještaj u navednim tipovima smještaja stoga sve što možemo uraditi jeste pokušati vas smjestiti sa osobama koje želite. Zbog velikog interesovanja, postoji mogućnost da budete smješteni u jednom od partnerskih hotela iz Konjica.

Tipovi smještaja su dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmani. Olakšat ćete nam posao, ukoliko unaprijed navedete potencijalne osobe sa kojima biste voljeli biti smješteni. Na dan dolaska, izmjene u sastavu soba i tipovima smještaja, neće biti moguće. Na kraju, tu samo spavate 🙂

Kotizacije

Ovaj dio nas najmanje veseli. Voljeli bismo da možemo potpuno besplatno organizovati konferenciju, ali to nismo u mogućnosti. Zato će nam vaše kotizacije pomoći da pokrijemo nužne troškove, ali i omogućimo nezaboravnu konferenciju. U Centru postoji stara dobra navika, a to je da ukoliko niste u mogućnosti pokriti cijenu kotizacije, uvijek se možete obratiti našoj dragoj Adni na mail adna@coi-stepbystep.ba sa kojom možete iskomunicirati načine plaćanja i mogućnost otpisivanja same kotizacije.

Iznosi kotizacije:

• Kotizacija – 125,00 KM
• Kotizacija se prezentacijom – 100,00 KM
• Međunarodna kotizacija (učesnici/e i prezentatori/ce koji/e nisu iz BiH) – 100,00 Eura

OBLASTI KONFERENCIJE

PRIJAVITE SE ZA NAGRADU ZA INOVATIVNE NASTAVNIKE

Poziv je upućen za sve nastavnike i nastavnice na svim nivoima obrazovanja da prijave svoje inovativne nastavne prakse.

 

O NAGRADI

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice u Bosni i Hercegovini je najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja. Nagrada snažno doprinosi afirmaciji izvrnosti, kulture profesionalnosti i promociji nastavničke profesije za koju vjerujemo da je najvažnija profesija i ključni indikator kvalitetnog obrazovanja. Jednostavno, vjerujemo u nastavnike/ce!

Cilj dodjele godišnje nagrade je prepoznati i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

KRITERIJI ZA APLICIRANJE

 

Nagrada se dodjeljuje za doprinos unapređenju odgoja i obrazovanja, sa posebnim fokusom na razvoj kritičkog mišljenja, kreativnosti, primjene naučenog i socijalnih kompetencija, doprinos ekološkoj pravdi i održivoj budućnosti, kroz inovativne prakse i pristupe u sljedećim oblastima:

Više informacija o kriterijma za apliciranje, važnim datumima, kao i procesu prijave možete pročitati putem linka: Prijavi se NIN 2022 – INŠKOLA (inskola.com)

Požurite, jer prijave su otvorene do 10.12.2022. godine.

Sretno!

Izvor: Home – INŠKOLA (inskola.com)

Izbor najboljeg eTwinning ambasadora u Bosni i Hercegovini u 2021/2022. godini

eTwinning ambasadori su temelji eTwinning zajednice. Oni sa oduševljenjem obavljaju svoj posao, imaju iskustva u radu na eTwinning projektima i ta iskustva nesebično dijele s drugima.

Molimo Vas da doprinesete izboru najbolje/g eTwinning ambasadorice/ambasadora u Bosni i Herecegovini za školsku 2021/2022. godinu, glasanjem putem linka:  Glasaj ovdje.

Glasati možete do 26.9.2022. godine.

CAT Nagradni konkurs: Dezinformacije u medijima

CAT Bosna i Hercegovina nagrađuje mlade!

U sklopu inicijative mladih Cat BiH otvoren je nagradni konkurs na temu “dezinformacije u medijima”.

Dezinformacija je medijska manipulacija koja se zasniva na činjenicama, ali ih pogrešno predstavlja, tj. sadrži “miks” činjenica i netačnih informacija ili poluistina.

Dezinformacija se može smatrati blažim oblikom lažnih vijesti, a u nekim slučajevima je rezultat nepreciznog ili nepotpunog prenošenja vijesti, čime se mijenja njeno izvorno značenje i navodi na pogrešne zaključke o temi ili pojavi o kojoj se izvještava.

Sve što trebate da uradite jeste da nam pošaljete svoje autorsko djelo na zadanu temu, to može biti fotografija, dizajn ili meme (potpuna sloboda), a tri autorska djela sa najvećim brojem lajkova na našim društvenim mrežama osvojit će vrijedne nagrade!

  1. Mjesto osvaja novčanu nagradu od 100KM
  2. Mjesto osvaja novčanu nagradu od 50KM
  3. Mjesto osvaja nagradu u vrijednosti od 50KM

Ovo je super prilika da upravo ti osvojiš vrijedne nagrade! Vjerujemo u tvoj kvalitet i kreativnost!

USLOVI ZA UČEŠĆE U NAGRADNOJ IGRI:

  1. Starosna granica za učešće: do 35 godina starosti;
  2. Rok za prijave 21.09.2022. do 23:59h;
  3. Originalan rad/autorsko djelo;
  4. Poslati na mail: catbih@hotmail.com , sa naznakom: „Nagradna igra“;
  5. U mail-u napisati vaše: Ime i prezime, broj telefona i adresa stanovanja (ulica, poštanski broj i grad);
  6. Da ste državljanin/ka Bosne i Hercegovine.

Čekamo vas!

Izvor: CAT Nagradni konkurs: Dezinformacije u medijima – CAT BiH

Konkurs za dodjelu stipendija posebno nadarenim učenicima srednjih škola

Na osnovu člana 14 i 15. Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija, postupka i načina isplate za dodjelu stipendija posebno nadarenim redovnim učenicima srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2022/2023. godini (broj: 10/1-34-018996/22 od 23.08.2022. godine), Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona raspisuje:

Konkurs za dodjelu stipendija posebno nadarenim redovnim učenicima srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2022/2023. godini.

Na sljedećim linkovima možete preuzeti:

Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija, postupka i načina isplate za dodjelu stipendija posebno nadarenim redovnim učenicima srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2022/2023. godini,

Prijavni obrazac

Izvor: Konkurs za dodjelu stipendija posebno nadarenim učenicima srednjih škola | MONTK

Konkurs Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola i studentima romske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini u šk./ak.2022/23. godini

Na osnovu člana 19. Statuta Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, izvršni direktor Udruženja raspisuje


KONKURS

za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola i studentima
romske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini
u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini

Uslovi za prijavljivanje kandidata na konkurs:

  • da su državljani Bosne i Hercegovine
  • da imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini
  • da su redovni učenici srednje škole/studenti fakulteta u Bosni i Hercegovini
  • da ne primaju stipendiju po drugom osnovu
  • da ne obnavljaju razred/godinu

Stipendija se dodjeljuje iz granta Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

Stipendija za 92 učenika srednjih škola i 10 studenata dodjeljuje se na period od 10 mjeseci u školskoj 2022/2023. godini.

Stipendija iznosi 100 KM mjesečno.

Uz popunjen prijavni obrazac za konkurs, kandidati su obavezni priložiti sljedeća dokumenta:

  • Uvjerenje o upisu u školu/fakultet u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini (original) za učenike srednjih škola i studente na fakultetima
  • Svjedočanstvo o završenom razredu u školskoj 2021/2022. godini (ovjerena kopija) za učenike srednjih škola
  • Svjedočanstvo o završenoj srednjoj školi u školskoj 2021/2022. godini (ovjerena kopija) za studente prve godine studija
  • Uvjerenje o prosjeku ocjena iz akademske 2021/2022. godine za studente druge i narednih godina studija
  • Prijava prebivališta (CIPS – ne starija od 30 dana)
  • Potvrda od lokalnog romskog udruženja ili izjava ovjerena u općini da je kandidat pripadnik romske nacionalne manjine
  • Izjava da kandidat ne prima stipendiju po drugom osnovu ovjerena u općini (za maloljetne potpisuje roditelj/staratelj)
  • Izjava o saglasnosti kandidata za javnu objavu rezultata konkursa ovjerena u općini (za maloljetne potpisuje roditelj/staratelj)
  • Kućna lista (izjava ovjerena u općini)
  • Potvrda banke o otvorenom transakcijskom računu
  • Dokazi o ekonomsko-socijalnom statusu domaćinstva:
    – za zaposlene članove domaćinstva – potvrda o mjesečnim primanjima (original)
    – za penzionere članove domaćinstva – ček od posljednje penzije (kopija),
    – za nezaposlene članove domaćinstva – uvjerenje od Zavoda za zapošljavanje (original)
    – za korisnike socijalne pomoći – uvjerenje Centra za socijalni rad (original)
    – za kandidate čije domaćinstvo vodi samohrani roditelj – uvjerenje od općine (original)
    – za kandidate gdje se u domaćinstvu redovno školuje više djece u školskoj 2022/2023. godini – uvjerenje od škole/fakulteta za svako dijete (original ili ovjerena kopija)
    – za kandidata pod starateljstvom – uvjerenje Centra za socijalni rad (original)

Izbor kandidata vršit će se komisijski, bodovanjem prema Pravilniku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjeljivanje stipendije korisnicima romske nacionalne manjine, o čemu će kandidati biti pismeno obaviješteni.

Prednost u dodjeli stipendije, pored kriterija iz Pravilnika, imaju korisnici stipendije iz školske/akademske 2021/2022. godine koji su uspješno završili razred/godinu i koji su na vrijeme upisani u naredni razred/godinu u školskoj 2022/2023. godini.

U slučajevima kada iz jednog domaćinstva ima više kandidata, stipendija će se dodijeliti jednom kandidatu.

Pojedinačnu prijavu s dokazima o ispunjavanju uslova Konkursa i traženim dokumentima dostaviti ISKLJUČIVO poštom na adresu: Udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, Dobojska 4, 71000 Sarajevo, s naznakama „Prijava na konkurs – ne otvaraj“ i „ROMSKA NACIONALNA MANJINA“.

Kao datum slanja prijave i dokumenata uzima se datum sa otiska pečata pošte.

Konkurs, nakon objavljivanja na www.ogbh.com.ba za učenike srednjih škola ostaje otvoren do 20.09.2022. godine, a za studente do 11.10.2022. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati.

Pomenute izjave i obrazac prijave na konkurs za dodjelu stipendija korisnicima u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini nalazi se na linku.

Izvor: stipendije.ba