Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Novosti

Održan XVI obrazovni forum: “Kako škole doprinose u prevenciji štetnog uticaja konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca”

U četvrtak, 10. juna 2021. godine, online, putem Zoom aplikacije, Međunarodno udruženje „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla je organizovalo XVI po redu obrazovni forum. Tema koja je aktualizirana tokom obrazovnog foruma je bila: „Kako škole doprinose u prevenciji štetnog uticaja konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca“.


Tokom XVI obrazovnog foruma razgovaralo se sa aspekta struke i školskim praksama koje doprinose prevenciji.


Ciljevi XVI obrazovnog foruma su bili:
• Doprinijeti osvještavanju učenika/ca, nastavnika/ca i roditelja o mitovima i zabludama konzumacije nargile, kao i o zdravstvenom posljedicama konzumacije;
• Omogućiti razmjenu iskustava i rezultata iz prakse u okviru tematike prevencije zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima/ama primjenom metode projektne nastave;
Učesnici/e, ukupno 35 osoba, XVI obrazovnog foruma su bili/e prosvjetni/e radnici/e iz osnovnih i srednjih škola sa područija BiH, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo TK, predstavnici/e obrazovnih institucija i učenici/e osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.


Prof.dr. Maida Mulić je predstavila zabrinjavajuće činjenice sa aspekta posljedica konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca.
„Registruje se porast učestalosti upotrebe nargile kod djece školskog uzrasta i studenata. Rano adolescentno doba (12-15 g.), je početak konzumiranja duhana sa tendencom pomicanja prema ranijem dobu života (11-13 g.)“, kazala je prof.dr. Mulić.


Prof. dr. Mulić je istakla: „Dugotrajnom konzumacijom nargile, razvija se psihička ovisnost, a prestanak djelovanja supstance izaziva različite simptome, kao što su glavobolja, pomanjkanje koncentracije i pažnje, napetost koja može preći u agresivnost, neraspoloženje koje može ići do depresivnih reakcija, te gubitak volje i smanjenje opće funkcionalnosti. PUŠENJE NARGILE NIJE SIGURNA ALTERNATIVA PUŠENJU CIGARETA!“


Kao mjesta sigurnog okruženja, uloge porodice i škole su ključne za doprinos u rastu, razvoju i osnaživanju djece i mladih, da u momentima iskušenja mogu reći „NE“ .


Predstavnici/e iz ukupno 6 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona (JU Mješovita srednja škola Živinice, JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla, JU OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, JU OŠ „Miladije“ Tuzla, JU OŠ „Brčanska Malta Tuzla“ i JU OŠ „Tinja“ Srebrenik“) su prezentirali/e praksu prevencije koju su, u okviru nastavnog plana i programa časova odjeljenske zajednice, provodili u redovnom nastavnom procesu.


Kroz prezentacije školskih praksi, istaknut je doprinos u podizanju nivoa samopouzdanja kod učenika/ca, promjeni stava kod učenika/ca, produbljivanju teme, zatim ostvarenju ishoda učenja kod učenika/ca kroz međupredmetnu korelaciju tokom realizacije aktivnosti prevencije, u unaprijeđenju saradnje sa lokalnom zajednicom, kao i u postignućima na školskim takmičenjima sa navedenom temom.
Za više detalja, snimak XVI obrazovnog foruma možete pogledati na YouTube kanalu MIOS-a Tuzla, ili klikom na SNIMAK XVI OBRAZOVNOG FORMA.

XVI obrazovni forum je završna aktivnost projekta „Prvenecija zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima/ama škola TK“.
Implementator projekta je Međunarodno udruženje ‘Interaktivne otvorene škole’ Tuzla, a provodi ga u saradnji sa JU Mješovita srednja škola Živinice, JU Mješovita srednja škola Tuzla, JU MS Hemijska škola Tuzla, JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla, JU OŠ „Brčanska Malta“ Tuzla, JU OŠ „Grivice“ Banovići, JU OŠ Živinice Gornje, JU OŠ „Kiseljak“ Tuzla, JU OŠ „Humci“, JU Prva osnovna škola, Srebrenik, JU Prva osnovna škola, Živinice, JU OŠ „Tinja“, JU OŠ „Treštenica“, JU OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, JU OŠ „Miladije“, Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i JU Centar za prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama, Smoluća.


Projekat je finansijski podržan od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Podrška obrazovanju i zdravstvu

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske posredstvom Ambasade Republike Bugarske u BiH objavilo je Poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava. Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 30. jun 2021. godine.

Ciljevi projekta:

 1. Povećan pristup obrazovanju kroz savremeni obrazovni proces i poboljšanje obrazovne infrastrukture obezbjeđivanjem boljih uslova za učenje i nastavu.
 2. Obezbjeđivanje bolje zdravstvene zaštite i poboljšan pristup zdravstvenim uslugama poboljšanjem zdravstvene infrastrukture.
 3. Poboljšanje životnog okruženja, razvoj infrastrukture i energetske efikasnosti.

Na predmetni poziv se mogu prijaviti: jedinice lokalnih samouprava, obrazovne, zdravstvene i socijalne institucije, međunarodne i lokalne nevladine organizacije i međunarodne humanitarne organizacije.

Maksimalan iznos budžeta po projektu je 70 000 KM, a minimalan 7 000 KM.

Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Preuzeto sa: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Poziv za učešće na XVI Obrazovnom forumu: “Kako škole doprinose u prevenciji štetnog uticaja konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca”

Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole”, Tuzla, u saradnji sa 15 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, Zavodom za javno zdravstvo TK i JU Centar za prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama, Smoluća realiziraju projekat: “Prevencija zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima/ama škola TK”. Tokom proteklog perioda osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona su provele niz aktivnosti prevencije.

Kao završnu aktivnost projekta, s ciljem razmjene iskustava iz prakse, organizujemo XVI po redu Obrazovni forum, jednodnevni susret interaktivnog karaktera na temu:

“Kako škole doprinose u prevenciji štetnog uticaja konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca”

Ciljevi XVI Obrazovnog foruma:

 1. Doprinijeti osvještavanju učenika/ca, nastavnika/ca i roditelja o mitovima i zabludama konzumacije nargile, kao i o zdravstvenom
  posljedicama konzumacije;
 2. Omogućiti razmjenu iskustava i rezultata iz prakse u okviru tematike prevencije zloupotrebe i konzumacije nargile među
  učenicima/ama;
 3. Uspostaviti saradnju sa partnerima i akterima na polju metodičkog djelovanja prevencije štetnosti konzumacije nargile.

Učesnici/e XVI Obrazovnog foruma:

XVI Obrazovni forum je namijenjen za sve zainteresovane:

 • nastavnike/ce i profesore/ice iz osnovnih i srednjih škola
 • učenike/ce osnovnih i srednjih škola
 • roditelje učenika/ca osnovnih i srednjih škola
 • predstavnike/ce obrazovnih institucija
 • predstavnike/ce obrazovnih ustanova
 • predstavnike/ce organizacija koji/e su zainteresovani/e za tematiku.

Tehnički uslovi za učešće tokom XVI Obrazovnog foruma:

Neophodni tehnički uslovi za učešće tokom XVI Obrazovnog foruma:

 • pristup internet konekciji
 • desktop računar, latop, tablet ili mobitel
 • slušalice
 • zvučnik
 • mikrofon
 • kamera.

Potvrde o učešću:

Za sve učesnike/ce XVI Obrazovnog foruma, Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” Tuzla će pripremiti potvrde o učešću.

Projekat “Prevencija zloupotrebe i konzumacije nargile na zdravlje učenika/ca škola TK”, u okviru koje se realizira XVI Obrazovni forum, je finansijski podržan od Federalnog ministartsva obrazovanja i nauke.

Radujemo se Vašem učešću.

Lektira na malo “drugačiji” način

Učenici IVc u JU OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gradačac, pod voditeljstvom nastavnice razredne nastave, Hazime Biberkić, su obradili lektiru na malo drugačiji način.

Cilj obrade lektire na drugačiji način je doprinos u razvijanju čitalačke pismenosti učenika/ca.

Cilj učenja je bio upoznati što više bosansko-hercegovačkih pjesnika.

Primjenom Bloomove taksonomije kroz različite tehnike i strategije učenici su ispoljili svoju kreativnost u analizi i pisanju lektire.

Grupnim oblikom rada uspjeli smo analizirati 9 pjesama i uživati u ljepoti istih.

Izvor: FOTO | Lektira na malo “drugačiji” način, razredna zajednica IVc – ❀ OŠ Ivan Goran Kovačić Gradačac (igkgradacac.com)

HKD Napredak – podružnica Živinice raspisuje natječaj za dostavu radova u kategoriji poezija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Živinice, uz potporu Središnje uprave HKD Napredak Sarajevo, raspisuje

N A T J E Č A J
za dostavu radova u kategoriji poezija

Literarni natječaj “Ples pahulja” raspisuje se u cilju promoviranja kulture pisanja i afirmiranja i angažmana umjetnika s područja Tuzlanske županije.

Na natječaju će se dodijeliti nagrade u tri kategorije:
I. kategorija-učenici osnovne škole –djeca
II. kategorija-učenici srednje škole-mladi
III. kategorija-odrasli

Za tri najbolja rada u sve tri kategorije predviđene su novčane nagrade u bruto iznosu:
1. mjesto u iznosu od 200,00 KM
2. mjesto u iznosu od 150,00 KM
3. mjesto u iznosu od 80,00 KM

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju autori i autorice nastanjeni na području Tuzlanske županije. Radovi ne smiju biti ranije javno objavljivani.

Rukopisi se dostavljaju elektronskom poštom, u pdf formatu, na e-mail adresu: hkdnapredakzivinice@gmail.com,  a rok za dostavu je 6. lipnja 2021. godine.

Unutar rukopisa ne smiju biti navedeni ime i prezime autora/autorice, a svi osobni, kao i kontakt podaci dostavljaju se u popratnom e-mailu.

Nagrađeni radovi i radovi koje odabere žiri bit će tiskani i promovirani kao zbirka radova “Ples pahulja” u izdanju HKD Napredak podružnica Živinice.

Izvor: HKD Napredak podružnica Živinice raspisuje natječaj za dostavu radova u kategoriji poezija | HKD Napredak

Pozivnica za webinar za profesore/ice engleskog jezika

Izdavačka kuća Buybook u saradanji sa izdavačkom kućom Pearson poziva profesore/ice engleskog jezika iz osnovnih i srednjih škola da učestvuju u webinaru koji će se održati preko Zoom platforme.

Organizovati će se dva zasebna webinara namijenjena profesorima koji rade u osnovnim i/ili srednjim školama.

Webinari su informativnog karaktera o tome kako najbolje prilagoditi materijale svojim potrebama u online i klasičnoj nastavi.

Profesorima/icama koji/e budu prisustvovali/e webimarima obezbijedit ćemo potvrdu o učešću (elektronaska potvrda u PDF-u).

Više detalja o webinarima i terminima realizacije možete pročitati u dole postavljenim dokumentima, kao i linkove za registraciju.

Regionalno takmičenje za maturante srednjih škola: THE FUTURE

ŠTA TREBA DA URADITE

 1. Razmislite o budućnosti; kako vidite svoju budućnost, buduće zvanje ili budućnost svog okruženja? Budite maštoviti i kreativni!
 2. Predstavite svoju viziju na fotografijom ili posterom i pošaljite nam na e-mail: fts.aktivnosti@gmail.com
 3. Kada se Vaš rad objavi na Facebook i Instagram (story) na profilu Fakulteta za tehničke studije podijelite objavu na svoj profil i pošaljite svojim prijateljima da ostvarite veću vidiljivost i dobijete lajkove.
 4. Od Vas zavisi koliko vremena ćete imati za glasanje i promociju rada – što prije pošaljete rad – prije ćemo ga objaviti i zato odmah u akciju! 


PRAVILA I PROPOZICIJE

 1. Nema ograničenje po pitanju kojim aparatom treba napraviti fotografiju. Fotografija može biti snimljena i mobitelom, bitno je da zadovoljava tehničke propozicije od minimalno 3000 piksela po dužoj strani (prosječan mobitel snima fotografije 4032×3024 piksela). Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji. Dozvoljene su intervencije i korekcije u Photoshop-u, ali fotografije ne smiju biti u velikoj mjeri alterirane, naš stručni žiri će to prepoznati :).
 2. Propozicije postera: Format A3, 300dpi, do 20MB, Portret, JPG ili PDF
 3. Radovi za objavu  se mogu slati do 10.06.2021. – 12:00h
 4. Svaki rad koji stigne na e-mail: fts.aktivnosti@gmail.com bit će numerisan pod rednim brojem kojim je zaprimljen, i objavljen na FTS Facebook stranici i Instagram story-u.
 5. Do 17.06.2021. godine – 12 sati moći će se lajkati za radove na Facebooku.
 6. Pobjedničke radove bira:
  1. Stručni žiri (jedan rad) – sastavljen od stručnih ljudi koji će ocijeniti najbolji rad
  2. Publika na Facebooku (jedan rad) – rad sa najvećim brojem lajkova osvaja nagradu
 7. Pravo učešća imaju svi maturanti srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
 8. Prilikom slanja radova potrebno je napisati: ime i prezime, naziv srednje škole, grad i državu odakle autor rada dolazi.
 9. Objava pobjedničkih radova je 25.06.2021. godine. Dva pobjednička rad bit će nagrađena: POKLON BONOM U IZNOSU OD 100 EURA ZA KUPOVINU UREĐAJA PO ŽELJI!
 10. Priredit ćemo i regionalnu izložbu radova, a detalji organizacije ostaju iznenađenje za učesnike
 11. Takmičenje kreće ODMAH! 

Radujemo se Vašem učešću, radovima, novom iskustvu i druženju! Otputujmo zajedno u budućnost.

hocu.ba

Konkurs/ natječaj za književnu nagradu “Mak Dizdar”


Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje

KONKURS / NATJEČAJ

za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji

Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.

Nagrade:

• Prva nagrada: € 500, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama

• Druga nagrada: € 250

• Treća nagrada: € 150

Rukopisi se dostavljaju elektronskom poštom, u .pdf formatu, na e-mail adresu rukopisi@slovogorcina.ba. Rok za dostavu je 5. juni/lipanj 2021. godine. Unutar rukopisa ne smiju biti navedeni ime i prezime autora/autorice, a svi lični, kao i kontakt podaci dostavljaju se u popratnom e-mailu.

Proglašenje pobjednika konkursa/natječaja i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se u sklopu festivala, 30. jula/srpnja 2021. godine.

“Pametne škole 2”: Nastavlja se projekat kojim će 18 škola u TK-u biti energetski obnovljeno

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona implementiraju u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

U pitanju je svojevrsni nastavak prekograničnog projekta „Pametne škole”, a u okviru kojeg će se energetski obnoviti 33 školska objekta u projektnom području (18 škola u Tuzlanskom kantonu, 15 škola u Brodsko-posavskoj županiji) i na taj način doprinijeti ostvarivanju održivog i ugljen-neutralnog energetskog sistema u projektnoj regiji.

S tim u vezi je, u sjedištu Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu, održan drugi po redu menadžment sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih partnera projekta “Pametne škole 2”. Tom prilikom je analiziran plan aktivnosti za tekući i naredni projektni period te su finalizirani dogovori za ključne projektne aktivnosti koje će se provoditi u toku 2021. godine.

Projekat „Pametne škole 2″, pored energetske obnove školskih objekata, obuhvata i komponente vezane za implementaciju e-platforme putem koje će se realizirati edukativni sadržaji u cilju učenja o energetskoj efikasnosti u školama, prekogranično takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije, pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u BPŽ i jedna u TK) kao nagradu dobiti instaliranje centraliziranog sistema upravljanja energijom (CEMS) te organizaciju seminara za obuku energetskih menadžera za ključne uposlenike škola koje će biti energetski obnovljene.

Jedan od ključnih izazova u implementaciji ovog prekograničnog projekta jeste i implementacija projektnih aktivnosti u skladu sa novim pravilima i principa rada uvjetovanim pandemijom Covid-19, te su shodno tome planirane prilagodbe projekta trenutnim uslovima rada.

Uzimajući u obzir kvalitet do sada realizovanih aktivnosti i rezultate kojima je polučila prekogranična saradnja Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, u narednom periodu je planirano jačanje i unapređenje iste kroz uspostavu i razvoj dalje saradnje na nivou Vlada, i to u svim strateškim oblastima i resorima od zajedničkog interesa.

Izvor: “Pametne škole 2”: Nastavlja se projekat kojim će 18 škola u TK-u biti energetski obnovljeno – TuzlaInfo.ba

STEM koncept kao poveznica znanja, vještina i učioničke i vanučioničke prakse

Science on Stage Srbija i Institut za moderno obrazovanje pozivaju sve vaspitače, učitelje, nastavnike opštih i stručnih predmeta u osnovnim i srednjim školama da se pridruže devetnaestim po redu onlajn-predavanjima iz ciklusa „Primjeri najboljih STEAM nastavnih praksi u Srbiji”, koja će se održati 13. maja 2021, od 17:00h, putem jedinstvene Platforme za učenje na daljinu Instituta za moderno obrazovanje.

Organizatori, Science on Stage Srbija i Institut za moderno obrazovanje, kolegama daju pravo da steknu zvaničan certifikat za stručno usavršavanje unutar ustanove potpuno BESPLATNO

Predavanje „STEM u svijetu bajki”

Bajke su neobilazni dio djetinjstva i zauzimaju važnu ulogu u vaspitno-obrazovnom radu. One sadrže životne lekcije, proširuju vidike i govore o mitološkim bićima, dok STEM kao disciplina svoje osnove temelji na problemima realnog života. Na ovom predavanju imati ćete priliku da saznate kako u praksi spojiti ove relativno nespojive pojme. Naš SonS ambasador će vam dati ideje kako to pomoću aktivnosti STEM radionica za predškolace koje su osmišljene na osnovu zbirke „Srpske Narodne Pripovijetke” Vuka Stefanović Karadžića.

Edina Đorović, vaspitač i nacionalni ambasador Science on Stage Srbija mreže 

Edina je vaspitač Predškolske ustanove „Naša radost” u Subotici, gde je i diplomirala na Višoj školi za obrazovanje vaspitača. U Predškolskoj ustanovi „Naša radost” je koordinator projekta „Razvoj računarskog razmišljanja i digitalne kompetencije kod predškolske djece”. U sklopu ovog projekta drži radionice i predavanja vaspitačima o STEM pristupu, kodiranju, korišćenju podnih robota u vaspitno-obrazovnom radu i sl. Cilj joj je da djeca već na ovom ranom uzrastu razviju ljubav i interesovanje prema nauci, ali i takođe da zainteresuje i druge vapitače za STEM pristup i metodu rada.

Saznajte više o Edini OVDJE.

Predavanje „Vodena QR oglednionica – Integrativni pristup sadržajima o vodi”

Predavanje „Vodena QR oglednionica – Integrativni pristup sadržajima o vodi“ prikazati će vam na koji način je kombinacijom savremenih metoda rada i metode praktičnih i laboratorijskih radova učionica pretvorena u improvozovanu mini laboratoriju u okviru koje su se učenici prvog razreda samostalno bavili istraživanjem vode. Radom na stanicama kroz izvođenje interesantnih ogleda naš SonS ambasador će vam pokazati kako se ispituju različita svojstva i stanja vode – da li je rastvor ili rastvarač, dajući vam tako uputstvo za realizaciju ogleda skeniranjem QR kodova. Imaćete priliku da vidite i kako se vodi evidencija o zapažanjima u okviru kreativnog „kišovitog“ lapbuka, koji učenicima služi i kao izvor informacija o brojnim zanimljivostima o vodi. Poseban akcenat biće stavljen na uviđanje značaja racionalnog korišćenja vode u cilju opstanka života na plavoj planeti i podsticanja daljeg razvoja ekološke svesti učenika, primenom trodimenzionalnog modela dostupnog u okviru „MozaBook“ obrazovnog softvera.

Aleksandra Filipović, master učitelj i nacionalni ambasador Science on Stage Srbija mreže 

Aleksandra je zaposlena kao učiteljica u Internacionalnoj školi „Crnjanski“ u Jagodini. Osnovne i master studije završila je kao student generacije na Fakultetu pedagoških nauka. Nosilac je nagrada na konkursima „Digitalni čas“, „Čas za ugled“, „Dan inteligencije“ i specijalne nagrade za najbolju upotrebu digitalnih alata u nastavi u kategoriji osnovnih škola na nacionalnom konkursu „Magija je u rukama nastavnika“ za najbolje primjere nastave na daljinu. Ima ukupno preko 40 objavljenih radova u naučnim i stručnim časopisima i listovima i u akreditovanim elektronskim zbornicima.

Saznajte više o Aleksandri OVDJE.

Predavanje „Učeničko lično stvaralaštvo i program MuseScore”

Program „MuseScore” je lagani i besplatni program za kreiranje notnih zapisa. Pruža mogućnost odabira muzičkih instrumenata, na osnovu koga se mogu obezbijediti slušni podražaji i značajno uticati na razvoj polifonije. Pored toga, omogućava učenicima kvalitetnu percepciju produkta ličnog stvaralaštva, što značajno motiviše učenika na dalji rad i stvaralaštvo. U trećem i četvrtom razredu, u nastavi muzike, učenici usvajaju određene muzičke pismenosti, koje s primenom navedenog programa mogu potpunije sagledati, odnosno steći osnovne predstave o cilju svoga učenja, ali i uvježbavati i razvijati usvojene vještine i sposobnosti. Naš SonS ambasador će vam dati nastavne primjer i prijedloge kako primjeniti „MuseScore” program u praksi.

Marija Stošić, profesor razredne nastave, pedagoški savetnik i nacionalni ambasador Science on Stage Srbija mreže 

Marija Stošić, profesor razredne nastave sa stečenim zvanjem pedagoški savetnik, zaposlena je u OŠ „Vuk Karadžić“ u Kraljevu. Autor je dva akreditovana programa za obuku nastavnika, oba usmerena na razvoj digitalnih kompetencija. Onlajn program obuke „Digitalne priče i bajke“, pored ZUOV-a, ima akreditaciju i Zavoda za školstvo Crne Gore, da se aktivno realizuje za nastavnike i druge zainteresovane u Srbiji i Crnoj Gori. Drugi seminar „Čitaj između redova – učenje za budućnost“ je dnevni i realizuje se u neposrednom radu sa polaznicima.

Saznajte više o Mariji OVDJE.

PRIJAVA JE SADA OTVORENA – otkrijte kako STEM povezuje znanja, veštine, učioničku i vanučioničku praksu

Da biste pratili nova STEAM onlajn-predavanja, potrebno je da se što prije prijavite i osigurate sebi učešće na vrijeme. Poslije održanih predavanja, imate mogućnost da sa našim predavačima popričate putem aplikacije „Google Meet” i pitate ih sve što vas zanima, a što vam može poslužiti da unaprijedite i oplemenite svoj nastavni pristup.

NAPOMENAČlanovi Instituta za moderno obrazovanje predavanja mogu da prate putem svojih naloga, dok je ostalim kolegama praćenje obezbijeđeno putem linka koji dobijaju u prijavi.

Ukoliko želite uvijek da budete u toku sa aktuelnim događajima Instituta za moderno obrazovanje, pridružite se našoj Viber zajednici.

Za više informacija možete nam se obratiti putem imejl-adresa: office@institut.edu.rs, sonsserbia@institut.edu.rs ili pozivom na broj: 011/40-11-260.

U TOKU: Prijava za prvi nacionalni Science on Stage Srbija festival – pošaljite svoje nastavne ideje i otputujte u Prag na međunarodni naučni festival.

Izvor: Besplatni vebinar: STEM kroz muziku, bajke i laboratorijski rad učenika – INSTITUT ZA MODERNO OBRAZOVANJE