Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Engleski jezik i online nastava

Ime i prezimeRuža Kata Galić
ŠkolaJU OŠ “Franice Dall'era”
PozicijaNastavnica Engleskog jezika i književnosti
Opšti podaci
Tema opisa iskustva iz praksePrimjena digitalnih alata u nastavi Engleskog jezika i književnosti
UzrastPredmetna nastava
Opis primjene digitalnih alataTijekom pandemije i realizacije nastave na daljinu imali smo priliku steći novo iskustvo.
Pomagala sam kolegama/icama i dijelila različite materijale za nastavu na daljinu. Jedna starija kolegica je to jedva dočekala, jer nije znala da postoje sve web stranice za podršku u pripremi nastave. Imam i mlade kolege/ice koji/e isključivo samo rade na knjigama. Smatram da i oni/e trebaju proširiti svoje znanje i iskustvo. 

Imala sam priliku koristiti različite web stranice/apliakcije odnosno digitalne alate za realizaciju nastave na daljinu. Za radne listiće sam koristila nekoliko stranica, kao npr. liveworksheets, isl.collective, itd. Umjesto testa u razredu, napravila bi online kviz. Koristila sam stranice kao kohoot, flexiquiz i quizizz. Za power point prezentacije, koristila bi stranice kao slideshare, slideshow, itd. Koristila sam whatsapp, youtube i zoom za video nastavu.

Kada se koriste različiti materijali, djeci ne može biti dosadno u nastavi. Mi učimo paralelno sa djecom.
Za sve aplikacije/digitalne alate koje sam primjenila u svom radu potrebno je osnovno znanje rada na računalu. Aplikacije se mogu pronaći na Google-u. Linkovi za digitalne alate koje sam koristila u praksi se mogu pronaći na internetu. Potrebno je da nastavnik/ca samo upiše na Google koji je materijal mu/joj je potreban i istraži što odgovara za svaku lekciju. Ja sam, na primjer, nedavno sastavila kviz. Na Google-u sam upisala Quizizz i tu sam sastavila online kviz za moj razred.

Slideshare, slideshow , itd se koriste za gotovo pripremljene power point prezentacije za neku lekciju.
Liveworksheet, ISL collective su stranice gdje nastavnik/ca može pronaći radne listiće koje učenici/e ispunjavaju na navedenim web stranicama.
Flexiquiz, Kohoot, Quizizz mogu poslužiti za online kviz. Nastavnik/ca može napisati pitanja kao za kontrolni rad i da djeca odgovaraju na pitanja koja su im zadana u kvizu.
Trenutno koristim zoom za nastavu. Zoom je korisna aplikacija za jedan oblik nastave uživo gdje mogu razgovarati sa učenicama/ama online, u realnom vremenu. Tijekom Zoom nastave pripremim video lekcije sa youtube.
O praksi

Je li ovaj članak bio od pomoći?

0
0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *