Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Tehnike brzog i cjeloživotnog učenja

Prije svega, važno je da znate jednu stvar:

  • Nije poenta učiti brzo, već pravilno.

Međutim, kada znamo da je pravilno učenje ono koje je efektnije, onda možemo reći i da je samim tim brže. Postoji veliki broj metoda i tehnika koje dopirnose da učenje bude brže i efikasnije. Upotreba nekih od njih omogućiti će djeci da brže savladaju gradivo, bolje zapamte informacije i osnažiti će proces povezivanja i usvajanja informacija.

OVO SU NEKE OD NAJEFIKASNIJIH TEHNIKA ZA BRZO UČENJE ZA DECU:

1. Učenje po modelu: Kada dijete vidi u praksi, odnosno u stvarnom životu, ono što treba da zapamti, velika je vjerovatnoća da će to i zapamtiti. Pokušajte da, sve što uči, svom djetetu demonstrirate na praktičnom primjeru. Ukoliko vježbate izražajno i tečno čitanje, pokažite djetetu kako ono treba da zvuči tako što ćete vi pročitati tekst, a potom mu pustite i video-snimke gde profesionalni glumci čitaju isti tekst. Na taj način dijete će imati živ model na koji će moći da se ugleda prilikom vježbanja.

Ilustracija tehnike brzog učenja

2. Ponavljanje: Još su stari Latini govorili da je ponavljanje majka mudrosti. Kada želimo da zapamtimo nešto, potrebno je da ga ponavljamo i obnavljamo. Ono što je veoma važno da znate jeste da ponavaljanje gradiva ne treba poistovetiti sa bubanjem. Umjesto da tjerate dijete da sjedi u sobi i mehanički ponavlja lekciju, učinite obnavljanje neprimjetnim. Dok idete u prodavnicu ili na trening, vidjeti ćete nešto što je moguće povezati sa onim što je dijete učilo, pa ga podsjetite na to. Tako će ponavljanje pređenog gradiva biti efektno, a naučeno će se povezati sa praksom, što je još jedan sjajan način za brže učenje.

3. Upotreba novih vještina: Kada učenici moraju da upotrebe svoje znanje da bi nešto postigli, imaju veće šanse da to zapamte. Zbog toga je projektna nastava jedna od najuspješnijih. Pokušajte da zajedno sa djetetom stvari o kojima uči upotrebljavate u praksi. Ukoliko uči računanje, možete zajedno na pijaci prebrojavati jabuke koje ste kupili, ukoliko vježba da čita, zajedno čitajte natpise na izlozima.

MEMO TEHNIKA UČENJA

Memorija je prva faza učenja. Ali i glavni razlog zbog koga je učenje uopšte moguće. Jednostavno rečeno, bez sposobnosti pamćenja nema ni učenja.

Međutim, ono o čemu se ne govori dovoljno jeste da je pamćenje moguće poboljšati. Sve što je potrebno jeste primjena određenih trikova i tehnika koje nam mogu olakšati proces pamćenja stvari. Skup takvih metoda obično se naziva memo tehnikama za učenje.

O značaju i efikasnosti memo tehnika svjedoči i činjenica da su ih koristili antički filozofi. Dakle, neki od najmudrijih ljudi naše civilizacije. Istraživanja potvrđuju da, kada želimo da zapamtimo određene stvari, možemo biti mnogo uspješniji ukoliko se oslonimo na ove tehnike.

KAKO KORISTITI MEMO TEHNIKE UČENJA ZA DJECU U OSNOVNOJ ŠKOLI?

Kada je u pitanju učenje, memo tehnike se mogu koristiti na najraznovrsnije načine i za sve uzraste. Međutim, kako su mnoge od njih atraktivne i podsjećaju na igru, izuzetno su efikasne za učenje djece u osnovnoj školi.

MEMO TEHNIKE UČENJA I PAMĆENJA KOJE ĆE OLAKŠATI VAŠEM DJETETU USVAJANJE NOVIH INFORMACIJA:

1. Povežite učenje i tehnologiju: Snimite vaše dijete kako izgovara stvari koje je naučilo iz nove lekcije i potom mu ih puštajte tokom dana dok se bavi nekim drugim aktivnostima. Na taj način dijete će neosjetno obnavljati pređeno gradivo.

Ilustracija mehanizama pamćenja kod dece

2. Smišljajte rimovane pesmice: Ovo je zabavna tehnika koju će vaše dijete obožavati. Sve što treba da uradite jeste da napravite stih koji se rimuje sa riječju koja treba da se zapamti. Ovo je takođe dobar način za pamćenje formula. Budite kreativni i zabavite se.

3. Napravite mape uma: Ovo je vizuelno atraktivan način. Mentalne mape funkcionišu tako što se oko centralnog pojma strukturiraju pojmovi koji su sa njim u vezi. Na primer, možete nacrtati cvijet, a zatim oko njega pčelu, med itd.

Djeca na ovaj način razumijju veze između pojmova koje uče i vide širu sliku. Mape uma možete zalijepiti iznad dečjeg radnog stola, tako da im uvek budu u vidnom polju.

4. Metoda ključnih reči: Ova tehnika posebno je pogodna za učenje leksike stranog jezika, odnosno stranih reči. Ali je isto tako efikasna za osnovce koji uče da čitaju i pišu. Cilj je povezati novu riječ sa nekom poznatom. Nakon toga slijedi povezivanje riječi u rečenicu. Takođe, ključne riječi predstavljaju formu sažetog teksta za učenje. Jednim pogledom na njih, dijete se može prisjetiti o čemu se u lekciji radi.

5. Vizualizujte: Dijete će bolje zapamtiti ono što može da vidi. Puštajte mu edukativne crtane filmove, vodite ga u muzeje ili mu pomozite da zamisli likove o kojima uči kako su tu pred njim.

6. Pravite veze: Nove informacije najbolje se usvajaju kada se povezuju sa starim. To je dvostruko koristan postupak. Na taj način se istovremeno obnavlja pređeno gradivo i lakše usvaja novo. Zbog toga je to sjajan način da se razvije memorija. Recimo, ukoliko dijete uči o majmunima u školi, podsetite ga na vaš odlazak u zoološki vrt i ono što ste vidjeli tamo.

7. Koristite kartice: Kartice sa slikama i riječima sjajan su alat za jačanje pamćenja. Kada nacrtate ili napišete na karticama pojmove koje dijete uči i zalepite ih iznad njegovog stola, ono će lakše zapamtiti gradivo.

KAKO PRAVILNO UČITI?

Svaku od ovih tehnika možete koristiti da pomognete svom djetetu u učenju. U zavisnosti od toga koji je tip učenika, mogu mu odgovarati različiti pristupi ili kombinacija više njih. Dakle, sve zavisi od sklonosti i afiniteta samog deteta. Svi smo različiti, tako da jedan pristup ne odgovara svima.

Sijalica, knjiga i olovka kao ilustracija znanja

Dakle, odgovor na pitanje kako se pravilno uči jeste da ne postoji najbolji način učenja.

Međutim, postoje neka opšta pravila koja bi trebalo poštovati kako bi učenje bilo efektno i kvalitetno.

OVO SU NEKE OD NAJEFIKASNIJIH I NAUČNO POTVRĐENIH STRATEGIJA UČENJA:

1. Podijelite vrijeme na učenje na kraće dijelove: Istraživanja su pokazala da su kratke sesije sa pauzama između efektnije za učenje od dugačkog sjedenja bez prekida. Sjetite se pomodoro tehnike. Osim toga, kada se gradivo usvaja dio po dio, učenik će ga lakše savladati.

2. Stvorite naviku od učenja: Odredite isto vreme za učenje svakog dana i pridržavajte se rasporeda. Poštujući određeno vrijeme učenja, dijete će steći naviku da uči i sam proces će mu padati lakše, jer se njegov mozak navikao da ponavlja datu radnju svakoga dana u isto vreme.

3. Postavite cilj: Važno je da svaka sesija učenja ima svoj jasan cilj. Dijete će tada postizati bolje rezultate. Napravite mikrociljeve koje ćete ispuniti svakom sesijom (na primer učenje tri nove riječi) i rezultati će doći.

4. Dozvolite djetetu da vam predaje: Kada treba da vam svojim riječima ispriča naučeno gradivo, dijete će uložiti veći napor da ga savlada. Osim toga, naučno je dokazano da mozak tada organizuje informacije na logički konzistentniji način. Postavljanje pitanja djetetu tokom predavanja može biti od pomoći.

5. Vježbajte: Da biste nečim zaista ovladali, morate da vježbate. Tako je i sa vašim djetetom – podstičite ga da vježba, posebno stvari koje mu ne idu. Vidjeti ćete: malo vježbe čini čuda.

6. Odredite mjesto za učenje: Istraživanja pokazuju da se najbolji rezultati postižu kada dijete ima određeno mjesto za učenje, opremljeno svim neophodnim predmetima. Slično kao i sa vremenom, isti prostor stvara rutinu i podstiče naviku.

7. Sklonite telefone, video-igre i druge stvari koje odvlače pažnju: Već smo rekli da se današnja djeca suočavaju sa velikim izazovima kada je u pitanju učenje. Brojna su sredstva koja im odvlače pažnju, zbog toga se postarajte da tokom učenja ne gledaju u telefon, kompjuter ili televizor.

NAJBOLJA TEHNIKA JE RAZVIJANJE LJUBAVI PREMA UČENJU

Tehnike iz ovog teksta trebalo bi da pomognu vašem djetetu da uči efikasnije, kvalitetnije, pa i brže. U dobroj osnovnoj školi nastavni proces biće prilagođen specifičnim potrebama vašeg mališana, a posebno obučeno nastavno osoblje primjeniit će neke od najnaprednijih tehnika učenja u nastavi za najbolje rezultate.

Dve devojčice sa knjigom

Vi sa svoje strane možete pomoći svom djetetu tako što ćete ga upoznati sa strategijama iz ovog teksta i naučiti ga da ih samostalno primjenjuje. Zapamtite:

  • Budite strpljivi i puni razumijevanja. Dijete ne smije da doživljava učenje kao neprijatnu obavezu, već kao aktivnost u kojoj uživa.

Nije samo cilj pokazati djetetu kako da efikasno uči već mu i pomoći da zavoli učenje. To je jedina garancija da dijete neće prestati sa učenjem ni nakon završetka formalnog obrazovanja, što je neophodno za profesionalni uspeh u 21. veku.

Riječ je o veoma efektnim tehnikama učenja koju koriste mnoge škole u Americi i Evropi. Dakle, postarajte se da vaše dijete stekne ljubav prema cjeloživotnom učenju.

Izvor: Tehnike ucenja koje daju najbolje rezultate | Savremena osnovna skola (savremena-osnovna.edu.rs)

Je li ovaj članak bio od pomoći?

0
0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *