Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

PSE – “Super teška kategorija”

Ime i prezimeElvira Huskić-Hadžić
ŠkolaJU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla
PozicijaProfesorica hemije

Gledam PSE koje učenici/e donose na čas hemije i ne mogu se načuditi onome što vidim. Još uvijek se štampaju PSE koji su bili i kada sam ja išla u školu, a to je bilo prilično davno. Zar je u eri digitalne tehnologije teško napraviti/aktualizirati PSE i takav ponuditi učenicima/ama.

Ali nastavnici/e su uvijek snalažljivi/e, nema im druge. Tako i ja napišem priču o “super teškoj kategoriji” PSE i učenici/e dopune svoje PSE sa novim “komšijama”.

Probajte, može biti vrlo zanimljivo. Evo priče!

 Živim u Darmštatu ( 110. Ds ) u 7. Ulici na broju 110. Moj komšiluk vam se može opisati kao “superteška” kategorija. Ti vam ne izlaze iz “teretane”. Društvo je prilično raznoliko.

Jedan komšija dolazi iz Azije, tačnije iz Japana i prvi put je u našem gradu. Uz njega sam malo naučila i japanski jezik. Npr. Japan se kaže Nihon ( 113. Nh ). Ali i ostale su komšije vrlo zanimljivi likovi.

Jeste li ikada išli na rentgen? E, taj aparat napravljen je zahvaljujući mom komšiji koji stanuje odmah do mene ( 111. Rg ). Svi ga zovemo X-ray.

Imamo i jednog “astronauta” Poljaka. On čini sve da se u komšiluku postavi kao “Sunce” i da se svi vrtimo oko njega ( 112. Cn ).

Naravno, bez Rusa i Amerikanaca mi bi bili samo obični građani. Kada su se oni doselili u komšiluk ja sam se počeo/la osjećati kao “građanin svijeta”. Tu su ljudi iz Tenesija ( 117. Ts ) i Livermora ( 116. Lv ).

Ali i Moskovljani ( 115. Mc ) , Flerov ( 114. Fl ) i Oganesin ( 118. Og ) učinili su da zaista budemo “novootkriveni svijet”.

Je li ovaj članak bio od pomoći?

0
0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *