Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Američka misija u Bosni i Hercegovini: Program grantova za međuetničko pomirenje i omladinske kampove

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, putem Ureda za javne poslove, sa zadovoljstvom objavljuje Obavijest o mogućnostima financiranja (NOFO) za Program međunacionalnog pomirenja i omladinskih kampova (IERY) za podršku inicijativama s primarnim ciljem promocije izgradnje mira, međunacionalna razmjena i razmjena zajednica, suradnja i zajednički projekti. Program traži projekte i inicijative koji omogućavaju mladima kontinuirani razvoj vještina dok suživljavaju najmanje 4 uzastopne noći u kampu s ciljem jasnog razvoja povećane tolerancije i suradnje između etnički i geografski raznolikih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Prijedlozi bi trebali uključiti mlade koji nisu prethodno imali pristup sličnim inicijativama, a pripadaju barem jednom od dva specifična dobna raspona: a. starosti 10-17 godina ili b. starosti 18-25 godina. Ambasada pozdravlja sve inovativne prijedloge usmjerene na izgradnju mira, promicanje međuetničkog angažmana, pomirenja i saradnje među mladima koji pripadaju različitim etničkim skupinama.

Prioritetne teme

Inicijative za nauku, poduzetništvo i zapošljavanje mladih koje povezuju podijeljene zajednice:

Okupljanje susjednih ili obližnjih zajednica koje su od rata imale malo kontakata kako bi se poboljšala zapošljivost mladih razvojem vještina.

Podijeljeno obrazovanje / Dvije škole pod jednim krovom: Rad sa roditeljima i učenicima u školama preko entiteta / etničkih linija na rješavanju problema koji dijele učenike po etničkim linijama. Ovi projekti trebali bi pomoći u uklanjanju prepreka integraciji u obrazovanje.

Vraćanje dostojanstva žrtvama rata: Projekti koji uključuju mlade u aktivnosti za vraćanje dostojanstva žrtvama rata i preživjelima seksualnog nasilja i / ili logorima iz svih etničkih grupa.

Projekti u borbi protiv dezinformacija: Okupljanje mladih preko etničkih linija radi razvijanja kritičkog mišljenja i vještina medijske pismenosti u borbi protiv dezinformacija.

Marginalizovane grupe: Projekti koji promovišu saradnju između marginalizovanih manjinskih grupa iz različitih etničkih zajednica, uključujući (ali ne ograničavajući se na) raseljena lica, osobe sa invaliditetom, socijalno-ekonomski ugrožene osobe, LGBT osobe, Rome i druge.

Informacije o finansiranju

Trajanje projekta: 12 mjeseci; Broj predviđenih grantova: Najmanje 5, ovisno o iznosu svakog projekta;

Iznosi granta: Grantovi mogu biti u rasponu od 5.000 do 50.000 USD; Ukupno raspoloživo finansiranje: 250.000 USD.

Kriteriji prihvatljivosti

Ko se može prijaviti: Nevladine, neprofitne organizacije (uključujući think tankove, organizacije civilnog društva), obrazovne i kulturne institucije i neovisni mediji sa sjedištem i legalno registriranim u Bosni i Hercegovini mogu se prijaviti. Američke ili druge državne organizacije i pojedinci ne ispunjavaju uslove za bespovratna sredstva u okviru ovog programa. Bespovratna sredstva se uglavnom dodjeljuju samo organizacijama.

Ostali zahtjevi za prihvatljivost: Sve organizacije moraju imati jedinstveni identifikator entiteta DUNS-a i valjanu registraciju na SAM.gov prije nego što se njihovi prijedlozi projekata mogu financirati. Organizacija mora dobiti DUNS broj i SAM registraciju da bi dobila sredstva. Prijedlozi prethodnih korisnika: Organizacije mogu podnijeti samo jedan prijedlog i moraju odabrati hoće li se prijaviti za mali grant za međunacionalno pomirenje za mlade ili za međunacionalno pomirenje u kampovima za mlade.

Rok za prijavu: 5. marta 2021.

Za više informacija posjetite: https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=331215

Izvor: U.S. Mission to Bosnia and Herzegovina: Interethnic Reconciliation and Youth Camps Grants Program – Mreža za izgradnju mira (mreza-mira.net)

Je li ovaj članak bio od pomoći?

0
0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *