Pređi na sadržaj Pređi na glavnu navigaciju. Pređi na footer

Neka vaša škola postane super škola

ZAPADNI BALKAN – Prijave za RYCO super školske razmjene su otvorene. Ova novoosnovana prilika za škole, učenike/ce i nastavnike/ce ima za cilj podržati procese izgradnje mira i pomirenja te interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika/ca i njihovih zajednica. Učešćem u ovom programu, srednje škole imati će priliku prijaviti se i, ako budu odabrane, implementirati razmjenu škola-škola, kao i učestvovati u aktivnostima programa posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta, umrežavanju i saradnji.

Program, koji će se provoditi u naredne tri godine, fokusirati će se na pružanje podrške školama u razvoju i provođenju razmjene mladih, kao i na osmišljavanju regionalne sheme razmjene škola koja će omogućiti učenicima/ama srednjih škola da učestvuju u dugoročnom programu razmjene RYCO. Svaka srednja škola, javna ili privatna, sa zapadnog Balkana pozvana je da se prijavi i implementira ove razmjene, a zahvaljujući Evropskoj uniji i njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), troškovi razmjene bit će pokriveni za sve odabrane škole.

Putem internetske platforme www.superschools.net, zainteresirana škola trebala bi se registrovati, kreirati profil na mreži i pronaći partnersku školu sa druge teritorije zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), a zatim identificirati i predložiti zajedničke aktivnosti tokom razmjene u aplikaciji. Implementacija prve godine razmjene odvijati će se od februara do maja 2022. godine, a svaka partnerska škola će organizirati jednu posjetu za razmjenu partneru, sa grupom od 10 do 20 učenika/ca i 1 do 2 nastavnika/ce u trajanju od 6 do 10 dana.

Kroz shemu razmjene, učenici/e i nastavnici/e imati će priliku putovati, predstaviti se, svoje škole i običaje svojim domaćinima i naučiti nove stvari o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima naše regije.

Za prijavu do 28. oktobra ili za dodatne informacije posjetite www.superschools.net ili kontaktirajte najbližu lokalnu podružnicu RYCO -a.

Pozadina

O programu Super škole

Super škole je RYCO-ov program za razmjenu škola Zapadnog Balkana sa ciljevima da podrži proces izgradnje mira i pomirenja te interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika/ca i njihovih zajednica. Program je dio donatorskog projekta „Shema razmjene škola Zapadnog Balkana“ koji sufinanciraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa Regionalnim uredom za saradnju s mladima (RYCO). Projekat ima ukupan budžet od 5,5 miliona eura i doprinosi opštem cilju povećanja vještina i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu unaprjeđenjem obrazovnih sistema i promovisanjem saradnje u regionu, uspostavljanjem regionalne šeme razmjene škola.

IZVOR: Make Your School a Superschool – Regional Youth Cooperation Office (rycowb.org)

0 Komentara

Nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *